Během roku mám moc práce a na schůzky s kamarádkami nemám příliš času. Doháníme to během vánočních svátků. A nejlíp se nám povídá u dobré kávy.
Hana Břenková, Praha
Ingredience
- Vajčný koňak:
- 200 g cukr moučkový
- 6 žloutek
- 450 ml mléko
- 500 ml rum
- Káva:
- 2 badyán
- 1 skořice celá
- 5 hřebíček
- 2 větší lžičky káva instantní
- čokoládové sypání
- cukr krupice šlehačka na ozdobu
- 2 lžičky
Doba přípravy
Počet porcí
2
Orientační cena
65 Kč
Postup přípravy
-
Žloutky a cukr společně utřeme do hladké pěny.
-
Mléko svaříme, vychladíme a pomalu přimícháme do žloutkové pěny společně s 500 ml rumu.
-
Tekutinu našleháme elektrickým šlehačem, přecedíme a nalijeme do čisté skleněné lahve s kvalitním víčkem.
-
Chladíme do druhého dne. Vaječný koňak podáváme samotný nebo s kávičkou.
-
Instantní kávu zalijeme v kastrůlku 200 ml vroucí vody, vhodíme skořici, badyán, hřebíček a necháme minimálně 5 minut louhovat. Hotovou kávu osladíme cukrem. Nezapomeneme scedit koření.
-
Na dno varné sklenky nalijeme 40 ml (stopečku) vaječného likéru a poté pomalu přes lžičku přiléváme kávu.
-
Ozdobíme šlehačkou a čokoládovým sypáním.
TIP: Do koňaku můžeš přidat 2 lžíce kvalitního kakaa.