Marcipánový velikonoční dort
Fotogalerie:

Marcipánový velikonoční dort

Zuzana Witassková

Hlučín
Veselý dortík, který děti rády mlsají i zdobí.
Zuzana Witassková, Hlučín

Ingredience

  • Těsto:
  • 2 hrnky mouka polohrubá
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukr moučkový
  • 1 hrnek voda vlažná
  • 3 lžíce kakao
  • 3 lžíce olej
  • 1 prášek do pečiva
  • dle chuti rum
  • Náplň:
  • 1 salko
  • 200 g máslo
  • Marcipán:
  • 300 g cukr moučkový
  • 80 g máslo
  • 80 g mléko sušené
  • 1 bílek
  • pár kapek mandlová tresť

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky spolu s cukrem utřeme do pěny a smícháme se sněhem. Přidáme ostatní ingredience, vyšleháme a nalijeme do dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě.
  2. Salko na karamelovou náplň vaříme asi 2 hodiny. Nejlépe uděláme, když ho uvaříme den předem. Poté salko vyšleháme s 200 g másla.
  3. Upečený dort rozkrojíme na 3 pláty, z nichž 2 natřeme karamelovou náplní a třetí ozdobíme marcipánem.
  4. Marcipán připravíme tak, že na vále zpracujeme všechny suroviny. Vytváříme různé barvy a tvary podle fantazie.

Pošli recept! 4/2010 (10.3.2010)

Tisknout