Jemný mřížkový moučník
Fotogalerie:

Jemný mřížkový moučník

Hana Bezuchová

Černošice
O víkendu se těšíme, že se budeme trošku rozmazlovat a doplníme energii nějakou sladkou dobrotou. Ráda proto zkouším nové recepty a manžel mě v tom jen podporuje. Tento tvarohový koláč nám opravdu moc chutnal, je krásně křupavý a lahodný, rozhodla jsem se tedy, že se podělím o recept, ať si taky pochutnáš!
Hana Bezuchová, Černošice

Ingredience

  • Těsto:
  • 1 vejce
  • 250g mouka hladká
  • 100g cukr moučkový
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléko
  • trochu citrónová kůra
  • Ostatní:
  • 120g marmeláda jahodová
  • 50g cukr krupice
  • 2 tvaroh tučný 250 g
  • 150g máslo

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

65 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Mouku smícháme s cukrem. Máslo vyndáme z lednice a ještě tuhé je nastrouháme do směsi (těsto je pak mnohem křupavější). Přidáme vejce, žloutek, mléko a přisypeme lžičku citronové kůry.
  2. krok2 Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme je v lednici odležet alespoň 2 hodiny.
  3. krok3 Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále. Připravíme si dobře vymazanou a hrubou moukou vysypanou formu, do které těsto přeneseme. Přebytky těsta odkrojíme a uschováme.
  4. Dno těsta propícháme vidličkou a pomažeme jahodovými povidly. Nahoru na povidla naneseme tvaroh smí-
    chaný s cukrem.
  5. Nakonec ze zbylého těsta vyválíme tenké proužky a vytvoříme na koláči pravidelnou mřížku.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 20–30 minut.

Pošli recept! 6/2010 (12.5.2010)

Tisknout