Výborné „makokoláče“
Fotogalerie:

Výborné „makokoláče“

Karolína Krásenská

Horka nad Moravou
Dokonalé makové koláčky, které ozdobí náš stůl a osladí nám naši ranní i odpolední kávičku.
Karolína Krásenská, Horka nad Moravou

Ingredience

  • Těsto:
  • 500g mouka hladká
  • 250ml mléko
  • 35g droždí
  • 80g cukr krupice
  • 2 žloutek
  • 100g máslo rozpuštěné
  • špetka sůl
  • špetka citrónová kůra
  • 1/2 vanilkový lusk
  • 1 žloutek na potření
  • Náplň:
  • 1 cukr vanilkový
  • 100g mleté piškoty
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rum
  • cukr moučkový na posypání
  • mák mletý celé loupané mandle na ozdobu
  • mléko 200g
  • 250ml

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Mouku nasypeme do mísy, uděláme do ní důlek, rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme trochou vlažného mléka. Překryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek.
  2. Když vzejde, přidáme zbytek mléka, žloutky, vychladlé rozpuštěné máslo, sůl, citronovou kůru a vnitřek z poloviny vanilkového lusku. Vše zpracujeme v těsto, lehce poprášíme moukou a zakryté necháme kynout asi 40 minut v teple.
  3. Zatím připravíme makovou nádivku. Mák svaříme v mléce, přidáme vanilkový cukr a mleté piškoty polité rumem. Hmotu zamícháme a necháme vychladnout. Nakonec přimícháme vejce.
  4. Nakynuté těsto opět prohněteme a rozdělíme na 20 stejně velkých dílků. Z nich tvoříme kuličky, které stlačíme pomocí dna sklenky na placku s nižším středem a vyvýšeným okrajem.
  5. Placky klademe na plech vyložený pečicím papírem, okraje potřeme rozšlehaným žloutkem, do středu naneseme nádivku a nahoru přimáčkneme mandličku.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 15–20 minut. Po upečení koláče ještě pocukrujeme.

    TIP: Jestli máš k dispozici čerstvé nebo zavařené švestky, můžeš je přidat k nádivce.

Pošli recept! - Speciál - Sladké recepty (28.4.2010)


Zpět na článek: Výborné „makokoláče“
Tisknout