Královský koláč
Fotogalerie:

Královský koláč

Dana Kobrová

Železný Brod
Koláč, který uctí každého vznešeného a urozeného hosta. Ale i když k tobě žádný takový host nezavítá, užiješ si opravdu prvotřídní pochutnání.
Dana Kobrová, Železný Brod

Ingredience

  • Těsto:
  • 300 g mouka hladká
  • 60 g cukr krupice
  • 1 cukr vanilkový
  • 25 g droždí
  • 50 g máslo
  • 100 ml mléko
  • 2 žloutek
  • špetka sůl
  • Maková náplň:
  • 70 g mák mletý
  • 50 ml mléko
  • 30g cukr moučkový
  • Tvarohová náplň
  • 150 g tvaroh měkký
  • 3 meruňky
  • 1 žloutek
  • cukr podle chuti
  • Povidlová náplň
  • 100 ml povidla
  • cukr podle chuti
  • trochu rum
  • trochu skořice

Doba přípravy

Počet porcí

14

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Kvásek si připravíme obvyklým způsobem z kvasnic‚ trochy vlažného mléka, lžičky cukru a trošky mouky.
  2. Do mísy nasypeme mouku se solí a oba cukry. Přidáme vzešlý kvásek. V rozpuštěném másle rozkvedláme
    2 žloutky a trochu mléka. Přidáme rovněž do mísy a přiléváme mléko či podsypáváme moukou. Zaděláme hladké vláčné těsto‚ které necháme kynout.
  3. Po vykynutí těsto ještě jednou zpracujeme a necháme znovu kynout pod utěrkou na vále. Pak oddělíme část na copánek‚ který stočíme ze dvou válečků.
  4. Zbytek těsta rozválíme na kulatý plát‚ který dáme na pečicí papír nebo vymazaný plech, a obložíme ho stočeným copánkem.
  5. Těsto poklademe povidly, makovou a tvarohovou náplní, na kterou ještě klademe meruňky. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 30 minut při 180 °C.

Pošli recept! - Speciál - Sladké recepty (28.4.2010)


Zpět na článek: Královský koláč
Zpět na článek: Královský koláč
Tisknout