Každá česká babička jistě ví, jak si poradit s přípravou tradičních buchet. Vždyť tento zlatý český poklad, který naplní vůní celou kuchyň, když ho vyndáváme ještě teplý z trouby, patří neodmyslitelně ke kouzelným schopnostem nás babiček. Však my víme, jak potěšit naše vnoučátka i odrostlé děti. Ráda se s tebou podělím o náš recept plný tajných ingrediencí, ať můžeš tento pohádkový pokrm vyčarovat i ty. Není to složité. Musíš ovšem přidat velkou dávku lásky, něhy a péče. Bez toho to nikdy nebude ono, ať se budeš snažit sebevíc.
Věra Štajerová, Trutnov
Ingredience
- 500 g mouka hladká
- 2 žloutek
- 100 g cukr krupice
- 120 g máslo
- 30 g droždí
- 250 ml mléko
- lžička sůl
Doba přípravy
Počet porcí
25
Orientační cena
50 Kč
Postup přípravy
-
Z mléka a kvasnic si připravíme kvásek, přidáme lžičku soli. Necháme vzejít.
-
Mouku prosejeme, přidáme všechny zbylé suroviny a připravený kvásek a vypracujeme hladké těsto.
-
Necháme vykynout. Těsto můžeme po vykynutí i dvakrát znovu zamíchat, je poté jemnější.
-
Z vykynutého a promíchaného těsta tvoříme malé bochánky, které opět necháme trochu vykynout, a plníme je libovolnou náplní.
TIP: Do tvarohových a makových buchet můžeme přidat i rozinky nebo najemno nasekané vlašské ořechy. Při podávání posypeme moučkovým cukrem. Buchty také dobře chutnají, když je naplníš nutelou.