České buchty
Fotogalerie:

České buchty

Věra Štajerová

Trutnov
Každá česká babička jistě ví, jak si poradit s přípravou tradičních buchet. Vždyť tento zlatý český poklad, který naplní vůní celou kuchyň, když ho vyndáváme ještě teplý z trouby, patří neodmyslitelně ke kouzelným schopnostem nás babiček. Však my víme, jak potěšit naše vnoučátka i odrostlé děti. Ráda se s tebou podělím o náš recept plný tajných ingrediencí, ať můžeš tento pohádkový pokrm vyčarovat i ty. Není to složité. Musíš ovšem přidat velkou dávku lásky, něhy a péče. Bez toho to nikdy nebude ono, ať se budeš snažit sebevíc.
Věra Štajerová, Trutnov

Ingredience

  • 500 g mouka hladká
  • 2 žloutek
  • 100 g cukr krupice
  • 120 g máslo
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléko
  • lžička sůl

Doba přípravy

Počet porcí

25

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Z mléka a kvasnic si připravíme kvásek, přidáme lžičku soli. Necháme vzejít.
  2. krok2 Mouku prosejeme, přidáme všechny zbylé suroviny a připravený kvásek a vypracujeme hladké těsto.
  3. krok3 Necháme vykynout. Těsto můžeme po vykynutí i dvakrát znovu zamíchat, je poté jemnější.
  4. Z vykynutého a promíchaného těsta tvoříme malé bochánky, které opět necháme trochu vykynout, a plníme je libovolnou náplní.

    TIP: Do tvarohových a makových buchet můžeme přidat i rozinky nebo najemno nasekané vlašské ořechy. Při podávání posypeme moučkovým cukrem. Buchty také dobře chutnají, když je naplníš nutelou.

Pošli recept! - Speciál - Sladké recepty (28.4.2010)

Tisknout