Jahody přímo miluji, a když je jejich sezona, chci si je užít na co nejvíc způsobů. Tento recept je můj oblíbený, všechny chutě se při pečení báječně prolnou a celá kuchyň voní.
Helena Blažejová, Praha
Ingredience
- 2 tvaroh
- 8 rohlíky
- 400 g jahody
- 200 g cukr moučkový
- 20 g máslo
- 200 ml mléko
- 1 cukr skořicový
Doba přípravy
Počet porcí
4
Orientační cena
110 Kč
Postup přípravy
-
Rohlíky nakrájíme na plátky a namočíme do mléka. Přebytečné mléko vymačkáme.Vyložíme jimi vymazané dno pečicí formy.
-
Měkký tvaroh smícháme s cukrem moučkou a rozetřeme na rohlíky.
-
Očištěné jahody nakrájené na plátky rozložíme na vrstvu tvarohu a zakryjeme namočenými rohlíky.
-
Horní vrstvu posypeme skořicovým cukrem, přidáme vločky másla.
-
Pečeme v troubě na 140–160 °C asi 35 minut (dokud není žemlovka na povrchu krásně zlatavá a křupavá).
TIP: Podobným způsobem můžeme upéct i žemlovku z meruněk. Vždy vybereme především zralejší plody, které se lépe rozpečou.