Lehký makový dort
Fotogalerie:

Lehký makový dort

Oldřiška Tylová

Praha
Doma nemáme zrovna v lásce těžké dorty s máslovou náplní. Proto peču při slavnostních příležitostech tento lehounký moučník.
Oldřiška Tylová, Praha

Ingredience

  • 90 g máslo
  • 6 vejce
  • 60 g cukr moučka
  • 150 g hladká mouka
  • 1 lžička kypřící prášek
  • 100 g mák
  • tuk na vymazání formy
  • mouka na vysypání formy
  • 500 ml šlehačka
  • 2 ks ztužovač šlehačky
  • 2 lžíce Cukr moučka
  • 2 lžičky skořice
  • na posypání skořice
  • na posypání mák
  • 200 g mandle

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Rozpustíme máslo a ušleháme bílky s polovinou cukru dotuha. V horké vodní lázni ušleháme žloutky se zbylým cukrem. K hustému žloutkovému krému přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a rozpuštěné máslo.
  2. krok2 Přidáme třetinu sněhu, mák a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme zbylý sníh. Vymazanou a vysypanou formu naplníme těstem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 35 minut při 180 °C. Upečený korpus necháme vychladnout. Zatím připravíme krém. Smetanu se ztužovačem, moučkovým cukrem a skořicí ušleháme.
  3. krok3 Piškotový korpus podélně překrojíme na tři pláty. Každý potřeme šlehačkovým krémem. Povrch posypeme nasekanými mandlemi, skořicí a mákem. Necháme dobře vychladit a můžeme podávat.

Pošli recept! - Speciál - Sladké recepty (19.6.2009)


Zpět na článek: Lehký makový dort
Zpět na článek: Lehký makový dort
Zpět na článek: Lehký makový dort
Zpět na článek: Lehký makový dort
Tisknout