Zvládněš ji i ty, navíc je úplně bez mouky!
Lenka Endrlová, Havlíčkův Brod
Ingredience
- 4 bílek
- 4 žloutek
- 50 g cukr moučkový
- 100 g mandle mleté
- 10 lžic marmeláda meruňková
- 3 lžíce rum
- 200 g smetana zakysaná
- 300 g tvaroh
- 1 cukr vanilkový
- 1 kompot broskvový
- na ozdobu meduňka
Doba přípravy
Počet porcí
12
Orientační cena
100 Kč
Postup přípravy
-
V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny‚ zvlášť ušleháme bílky na tuhý sníh.Ke žloutkové směsi přisypeme mleté mandle‚ promícháme a zlehka vmícháme sníh. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a uhladíme. Pečeme při 150–170 °C dorůžova asi 12 minut.
-
Plát těsta i s papírem překlopíme na pomoučenou čistou utěrku‚ papír stáhneme a povrch opět poprášíme moukou. Ihned pomocí utěrky srolujeme a takto necháme uplně vychladnout.
-
Meruňkový džem promícháme s alkoholem. Zakysanou smetanu umícháme s tvarohem a vanilkovým cukrem‚ přidáme na kostičky pokrájené kompotované broskve‚ které jsme předtím nechali dobře okapat.
-
Vychladlý plát opatrně rozvineme‚ podle potřeby zarovnáme nožem okraje‚ potřeme džemem a částí tvarohového krému. Opět srolujeme. Povrch potřeme zbytkem krému a dozdobíme broskvemi‚ meduňkou a sekanými mandlemi. Roládu můžeme také připravit jen jako mandlovou‚ když do krému přidáme mandle.