Hruškovo-vanilkový moučník
Fotogalerie:

Hruškovo-vanilkový moučník

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Peču pravidelně, víkendové posezení s přáteli si bez kafíčka a chutného moučníku opravdu neumím představit. Sbírám recepty sladkostí, které nám zachutnaly, toto je jeden z nich.
Lenka Paulusová, Litomyšl

Ingredience

  • 400 g mouka hladká
  • 30 g droždí
  • 100 g cukr krupice
  • 460 ml mléko
  • 210 g máslo
  • špetka sůl
  • 5 vejce
  • 5 hruška
  • 1 pudink vanilkový
  • 1 sýr ricotta
  • 1 vanilkový lusk
  • dle potřeby cukr moučkový na posypání

Doba přípravy

Počet porcí

24

Orientační cena

170 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Hladkou mouku nasypeme do mísy a uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme ho lžící krystalového cukru a zalijeme 160 ml vlažného mléka. V teple necháme pomalu vzejít kvásek. Když vykyne, přidáme 60 g másla, 40 g cukru, sůl a 1 vejce. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 30 minut.

  2. krok2
    Z 300 ml mléka, vanilkového pudinku a 2 lžic cukru připravíme pudink dle návodu na sáčku.
    Do vychladlého pudinku zašleháme zbylé máslo, čtyři žloutky smíchané se sýrem ricotta, dřeň z vanilkového lusku a zbylý cukr. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně zamícháme do těsta. 
  3. Vykynuté těsto vyválíme a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto naneseme ricottovou hmotu a poklademe hruškami, které jsme oloupali a nakrájeli na tenké plátky. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 30 minut. Vychladlý koláč pocukrujeme.

    TIP: Tento koláč vždy přizpůsobuji sezoně, je totiž vynikající s jakýmkoliv ovocem. A když není čerstvé ani mražené ovoce, dá se upéct například s ořechovou náplní.

Pošli recept! 9/2009 (12.8.2009)


Zpět na článek: Hruškovo-vanilkový moučník
Zpět na článek: Hruškovo-vanilkový moučník
Zpět na článek: Hruškovo-vanilkový moučník
Tisknout