Karamelová mňamka
Fotogalerie:

Karamelová mňamka

Petra Javorská

České Velenice
Tento moučník je pro opravdu velké labužníky.
Petra Javorská, České Velenice

Ingredience

  • Těsto
  • 200 g mouka hladká
  • na špičku nože prášek do pečiva
  • 50 g cukr moučkový
  • 1 cukr vanilkový
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 80 g hera
  • Mandlová hmota
  • 100 g mandle nasekané
  • 1 bílek
  • 1 cukr vanilkový
  • 50 g cukr moučkový
  • 2 lžičky citronová šťáva
  • Karamel
  • 3 lžíce cukr krupice
  • 2 lžíce voda
  • Zdobení
  • 1 cukr vanilkový
  • 250 ml mléko
  • 2 balení šlehačka v prášku

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. V míse vypracujeme ze všech surovin těsto‚ které rozválíme a přeneseme na vymazaný a vysypaný plech.
  2. Z bílků ušleháme sníh‚ do něhož rychle zapracujeme ostatní suroviny na mandlovou hmotu. Naneseme pomocí dvou lžiček na těsto tak, že tvoříme šikmé čáry. Pečeme při 170 °C asi 15–20 minut.
  3. Než se korpus upeče, připravíme karamel. Cukr za stálého míchání upražíme dohněda‚ odstavíme z plotny, opatrně přilijeme vodu a pomalu vaříme, až karamel stéká z vařečky. Necháme vychladnout.
  4. Šlehačku v prášku rozmícháme ve studeném mléce a šleháme asi 5 minut. Přidáme vanilkový cukr a hotový karamel. Připravenou šlehačku nastříkáme pomocí cukrářského sáčku na upečený moučník mezi mandlové čáry.

Pošli recept! 8/2009 (15.7.2009)

Tisknout