Zajíc z kynutého těsta
Fotogalerie:

Zajíc z kynutého těsta

Lucie Škorpíková

Praha
V mojí rodině je spousta sladkomilů, kteří se těší na velikonoční mls. Zajíčka pěkně zdobí barevné kraslice.
Lucie Škorpíková, Praha

Ingredience

  • 500 g mouka hladká
  • 1 kostka droždí
  • 150 g cukr krupice
  • 250 ml mléko
  • 2 žloutek
  • 180 g tuk ztužený
  • 2 lžíce rozinky
  • trocha rum
  • 2 kraslice
  • trocha citrónová kůra
  • 1 vejce
  • na vyválení mouka hladká
  • špetka sůl

Doba přípravy

Počet porcí

5

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Mouku prosejeme do mísy, promícháme s cukrem a uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru a trochu vlažného mléka.
  2. krok2 Když kvásek vykyne, přidáme 2 žloutky, rozpuštěný tuk, špetku soli, větší část rozinek, které jsme předtím namočili do rumu (část necháme na dozdobení), citronovou kůru a zbytek mléka. Vše zpracujeme v tužší těsto, které necháme asi hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 větší a 4 menší díly a podle vlastní fantazie vytvoříme zajíce.
    Do podpaží zajíčkovi vložíme obarvená vejce, dozdobíme rozinkami, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct. Pečeme asi 40 minut při teplotě 180 °C.

    TIP: Na zajíčka můžeme použít i sekané mandle nebo ořechy, které lze přimíchat před pečením do těsta nebo použít na jeho zdobení. Obyčejný cukr krupici zkus zčásti nahradit cukrem vanilkovým. Zajíčka je možné nakonec ozdobit podle fantazie třeba lentilkami a citronovou polevou, kterou vytvoříme z bílku a moučkového cukru.

Pošli recept! 4/2009 (11.3.2009)

Tisknout