Peču docela často, protože moje rodina je na sladké. Donedávna jsem se zaměřovala spíš na ty tradičnější druhy moučníků, i když v cukrárně jsem obdivovala ovocné košíčky. Pak jsem se do jejich přípravy sama pustila a povedly se!
Petra Hérová, Praha
Ingredience
- 140 ml smetana
- 50 g cukr krupice
- 1 vejce
- 110 g cukr moučkový
- 110 g máslo
- 300 ml mléko
- 270 g mouka hladká
- 100 g jablka
- 20 g moučka škrobová
- 2 žloutek
- 100 g jahody
- 100 g meruňky
Doba přípravy
Počet porcí
4
Orientační cena
75 Kč
Postup přípravy
-
Nejprve připravíme vanilkový krém. Žloutky, cukr a 1/3 mléka šleháme, až vznikne nadýchaná a hladká směs. Pak do ní vmícháme mouku a škrob. Zbylé mléko vlijeme do kastrůlku, přidáme vanilková semínka (nebo 3 kapky esence) a uvedeme do varu. Přilijeme vaječnou směs a mícháme; zpočátku se tvoří hrudky, které při míchání zmizí. Hotový krém přelijeme do misky a necháme vychladnout. Zašleháme smetanu.
-
Těsto připravíme na vále, na který vysypeme moukou, přidáme máslo, cukr a vejce. Všechny ingredience zpracujeme ve vláčné těsto, které zabalíme do fólie a dáme odpočinout do chladničky na cca 1–2 hodiny. Odleželé těsto po částech vložíme do větších vymazaných formiček a prsty je pěkně vymačkáme do okrajů; přečnívající část těsta odstraníme pomocí nože.
-
Vyplněné košíčky přendáme na plech a ještě před pečením vidličkou propíchneme těsto na dně každého košíčku. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Po upečení necháme trochu zchladnout a poté košíčky vyklopíme z formiček. Hotové košíčky naplníme krémem a na závěr zdobíme kousky čerstvého ovoce. Hotové košíčky dáme ještě na 1h do lednice . ( zdobíme čerstvou meduňkou)