Rybízovo-jablečný koláč
Fotogalerie:

Rybízovo-jablečný koláč

Dana Hálková

Praha
Ovocný koláč milujeme, protože má pikantnější chuť a díky rybízu není tak sladký. Brambory dodávají těstu křehkou jemnost.
Dana Hálková, Praha

Ingredience

  • 1 vejce
  • 220 g mouka polohrubá
  • 50 g cukr krupice
  • 100 g máslo
  • 500 g brambory
  • 500 g jablka
  • 1/2 citrón
  • 50 g rozinky

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Brambory uvaříme ve slupce den předem a hned je oloupeme. Druhý den brambory nastrouháme najemno. Oloupeme jablka, vyjmeme z nich jádřince, rozčtvrtíme, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou.
  2. Smícháme mouku, heru, sůl, cukr, přidáme žloutek a brambory. Zpracované těsto rozdělíme na dva stejné díly a jeden díl vložíme do vymazané koláčové formy.
  3. Na těsto poskládáme plátky jablek (jen asi 1–2 cm od okraje), posypeme skořicí a vanil. cukrem, potřeme marmeládou (či posypeme rybízem), přidáme rozinky a ořechy. Okraje potřeme bílkem, přiložíme druhý plát těsta a na okraji ho přitiskneme. Povrch koláče potřeme bílkem a pečeme v troubě při 160 °C dozlatova.

Pošli recept! 7/2008 (18.6.2008)


Zpět na článek: Rybízovo-jablečný koláč
Tisknout