Pražský koláč
Fotogalerie:

Pražský koláč

Klára Jirků

Havířov
Táta ho má moc rád, ale prý už není, co býval. Tak jsem mu upekla domácí.        
 Klára Jirků, Havířov

Ingredience

  • 1/2 kostky droždí
  • 50 g cukr moučka
  • 2 ks žloutek
  • 80 g máslo
  • 300 ml mléko
  • 500 g polohrubá mouka
  • špetka soli
  • 2 lžíce rozpuštěné máslo
  • 50g cukr krupice
  • 40 g máslo
  • 50 g hrubá mouka
  • 500 ml Těs
  • 250 g tvaroh měkký
  • 1 ks cukr vanilkový
  • 2 lžíce cukr pískový

Doba přípravy

Počet porcí

16

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobíme a smícháme s cukrem. Přidáme žloutky rozmíchané ve vlažném mléce, rozpuštěné máslo a mouku se solí. Zpracujeme těsto, lehce posypeme moukou a necháme zakryté utěrkou kynout asi 45 minut.
  2. Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 části a z obou uděláme bochánek, který vyválíme na placku o velikosti talíře. Oba koláče potřeme máslem a hojně posypeme drobenkou, kterou připravíme z cukru, másla a hrubé mouky.
  3. krok3
    Koláče dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut. Necháme vychladnout. 
  4. Krém připravíme tak, že ušleháme Crème šodó s tvarohem a cukry.
  5. Koláče podélně rozkrojíme, spodní díl potřeme krémem a přiklopíme. Necháme vychladit a rozležet nejlépe do druhého dne.
    Rady šéfkuchařky Lucie Volemanové
    Krém lze uvařit i z 200 ml mléka, 1 vanilkového cukru, lžíce škrobové moučky, 
    3 lžic cukru moučky, 100 g másla a 500 ml smetany.

Pošli recept! - Speciál - Sladké recepty (21.6.2011)


Zpět na článek: Pražský koláč
Zpět na článek: Pražský koláč
Tisknout