Pro ty, kteří nevědí, co s velkou úrodou.
Zdeňka Polanská, Vsetín
Ingredience
- 220 g mouka hladká
- 150 g cukr moučkový
- 150 g hera
- 1 žloutek
- 1 cukr vanilkový
- špetka sůl
- 1 lžíce voda
- 900 g jablka
- 1 smetana
- 4 vejce
- 1 lžička citrónová kůra
- 1 lžíce solamyl
- 100 g rozinky
- špetka skořice
- dle chuti marmeláda meruňková
Doba přípravy
Počet porcí
12
Orientační cena
60 Kč
Postup přípravy
-
Z mouky‚ poloviny cukru‚ hery‚ žloutku‚ vanil. cukru‚ špetky soli a 1 lžíce vody vypracujeme těsto‚ které dáme na hodinu do lednice.
-
Jablka oloupeme‚ nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronem. Ve smetaně rozmícháme zbytek cukru‚ vejce‚ kůru a solamyl.
-
Těsto rozválíme do kruhu, dáme do formy a přitiskneme ke krajům. Když přečnívá‚ odkrojíme ho. Jablka naskládáme do formy‚ mezi plátky přidáme trochu rozinek a část nasypeme i na povrch. Posypeme skořicí a zalijeme smetanovou směsí. Pečeme asi 40 minut. Ještě horký koláč potřeme meruňkovou marmeládou.