Koláč plný jablek
Fotogalerie:

Koláč plný jablek

Zdeňka Polanská

Vsetín
Pro ty, kteří nevědí, co s velkou úrodou.
Zdeňka Polanská, Vsetín

Ingredience

  • 220 g mouka hladká
  • 150 g cukr moučkový
  • 150 g hera
  • 1 žloutek
  • 1 cukr vanilkový
  • špetka sůl
  • 1 lžíce voda
  • 900 g jablka
  • 1 smetana
  • 4 vejce
  • 1 lžička citrónová kůra
  • 1 lžíce solamyl
  • 100 g rozinky
  • špetka skořice
  • dle chuti marmeláda meruňková

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Z mouky‚ poloviny cukru‚ hery‚ žloutku‚ vanil. cukru‚ špetky soli a 1 lžíce vody vypracujeme těsto‚ které dáme na hodinu do lednice.
  2. Jablka oloupeme‚ nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronem. Ve smetaně rozmícháme zbytek cukru‚ vejce‚ kůru a solamyl.
  3. Těsto rozválíme do kruhu, dáme do formy a přitiskneme ke krajům. Když přečnívá‚ odkrojíme ho. Jablka naskládáme do formy‚ mezi plátky přidáme trochu rozinek a část nasypeme i na povrch. Posypeme skořicí a zalijeme smetanovou směsí. Pečeme asi 40 minut. Ještě horký koláč potřeme meruňkovou marmeládou.

Pošli recept! 9/2011 (9.8.2011)


Zpět na článek: Koláč plný jablek
Tisknout