Kynuté koláče s hruškovými povidly
Fotogalerie:

Kynuté koláče s hruškovými povidly

Zlata Borůvková

Pardubice
Když podzim zavoní hruškami, vaříme povidla, kterými potom plníme koláče a jiné moučníky.
Zlata Borůvková, Pardubice

Ingredience

  • na těsto:
  • 500 g hladká mouka
  • 500 g polohrubá mouka
  • 1 kostka droždí
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rum
  • 250 ml mléko
  • 80 g cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g máslo
  • 1 lžíce sádlo
  • trocha citronová kůra
  • špetka sůl
  • na náplň a potření:
  • 500 g hrušková povidla
  • 2 na potření koláčů bílky
  • na žmolenku:
  • 100 g máslo
  • 100 g cukr
  • 100 g polohrubá mouka

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Mléko v kastrůlku zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, lehce pocukrujeme a přisypeme trochu mouky. V teple necháme vzejít kvásek.
  2. krok2 V zadělávací míse smícháme mouku, cukry, citronovou kůru a sůl. Do mouky uděláme důlek a do něj vyklepneme žloutky, rum a přepuštěný tuk. Na závěr přidáme i vzešlý kvásek s mlékem.
  3. krok3 Těsto můžeme zpracovat elektrickým hnětačem, bude vláčnější. Necháme na teplém místě kynout minimálně hodinu.
  4. Z vykynutého těsta vyválíme placku silnou asi 1 cm. Sklenkou vykrájíme koláčky, do středu vytlačíme důlek pro povidla (já dávám zhruba 1 lžičku hruškových povidel).Koláče pomažeme rozšlehanými bílky a posypeme žmolenkou připravenou z másla, cukru a mouky.
  5. Pečeme na plechu vyložené pečicím papírem při 180–200 °C dozlatova.

Pošli recept! 10/2011 (6.9.2011)

Tisknout