Skořicové uzlíky
Fotogalerie:

Skořicové uzlíky

Šárka Kobzová

Pardubice
Stačí hrnek kakaa a svačina je hotová.
Šárka Kobzová, Pardubice

Ingredience

  • na těsto:
  • 42 g droždí
  • 1 lžíce cukr krystal
  • 100 ml vlažné mléko
  • 50 g moučkový cukr
  • 30 g máslo
  • 250 g měkký tvaroh
  • 2 vejce
  • 4 lžíce rum
  • špetka sůl
  • 500 g polohrubá mouka
  • dle potřeby olej na smažení
  • na obalení:
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce moučkový cukr
  • 1 lžička skořice

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Do mísy rozdrobíme droždí, posypeme ho lžící cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Dále přidáme moučkový cukr utřený s máslem, tvaroh rozmíchaný s vejci, rum a špetku soli s moukou. Vše zpracujeme v těsto, které necháme asi 1 hodinu v teple kynout.
  2. Vykynuté těsto opět propracujeme a rozdělíme zhruba na 20 stejně velkých kousků. Z každého dílku těsta uděláme tenký váleček, který svážeme do uzlíku. Takto připravené uzlíky necháme ještě asi 15–20 minut kynout.
  3. Ve větším množství rozpáleného oleje smažíme uzlíky z obou stran, dokud nejsou zlatohnědé.
  4. Ještě teplé je obalíme ve směsi vanilkového a moučkového cukru a skořice.

    TIP: Pokud nemáš trpělivost, můžeš z těsta vyrobit pouze jednoduché tvary, třeba jen kuličky nebo válečky.

Pošli recept! 11/2011 (4.10.2011)

Tisknout