Perníková chaloupka
Fotogalerie:

Perníková chaloupka

Lenka Petelíková

Mokropsy
Na Vánoce peču několik druhů cukroví, ale nejlepší je, když začneme péct perníkovou chaloupku. Je to rituál, kterého se rády účastní především děti. Samy vykrajují příslušné tvary a s napětím čekají, jak dopadne pečení, jestli budou stěny rovné, aby se dobře slepovaly. Chaloupku pak zdobím sice sama, ale všichni jsou u toho.
Lenka Petelíková, Mokropsy

Ingredience

  • 120 g cukr moučkový
  • 50 g máslo
  • 3 vejce
  • 1 lžička kakao
  • 500 g mouka hladká
  • 150 g cukr pískový
  • 1/2 prášek do perníku
  • šťáva citrónová
  • 100 g med
  • 1 bílky

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Mouku prosejeme, nejprve vmícháme vše sypké, přidáme med a rozpuštěné máslo, pak postupně zapracujeme vejce. Těsto na pomoučeném vále velmi důkladně vypracujeme, zabalíme ho do igelitového sáčku a necháme alespoň 24 hodin odpočinout.
  2. krok2
    Uležené těsto ještě jednou důkladně prohněteme a rozválíme ho na plát silný asi 3 mm. Podle přání vypichujeme tvořítky různé tvary, které klademe na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme je rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na střední teplotu je upečeme.
  3. krok3
    Perníčky necháme vychladnout, ozdobíme je bílkovou polevou a necháme je dobře zaschnout. Poleva: moučkový cukr 2 x prosejeme a utřeme ho s bílkem dohladka. Podle potřeby přidáme citronovou šťávu. Perníčky zdobíme buď speciální koupenou zdobičkou, nebo igelitovým sáčkem, kterému ustřihneme růžek.

Pošli recept! 12/2007 (14.11.2007)

Tisknout