Jabloňový sad nemáme, ale jablka u nás na stole najdeš vždycky. Babička říkávala: ‚‚Sněz jablko denně a nebudeš potřebovat doktora.‘‘
Heda Petráková, Putim
Ingredience
- skořice
- 4 jablka
- rum
- meruňková zavařenina
- 30-50 g cukr pískový
- rozinky
Doba přípravy
Počet porcí
4
Orientační cena
1 Kč
Postup přípravy
-
Jablka omyjeme a zbavíme jádřinců. Nemusíme je loupat! Celá jablka položíme na čtverce alobalu, potřeme je olivovým olejem a posypeme cukrem, který jsme předem smíchali s mletou skořicí. Zbylý cukr nasypeme do otvorů v jablkách. Přidáme střídavě meruňkovou zavařeninu se spařenými rozinkami. Po zaplnění otvorů nasypeme nahoru kopeček třtinového cukru a jablka pečlivě zabalíme do čtverců alobalu.
-
Jablka dáme do pekáčku a v troubě předehřáté na 180 0C pečeme, dokud nejsou měkká (to je asi 25–30 minut). Vyjmeme je z trouby, rozbalíme a na talíři můžeme zdobit šlehačkou. Pro dospělé se hodí pro dosažení nejlepší chuti i lžička rumu.