Pokud ti nevadí ostřejší chuť, použij místo karí koření pastu ze zeleného karí.
Zuzana Tichá, Chrudim
Ingredience
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička karí
- 1 masový bujon
- 50 g rýže
- 1 žloutek
- 4 lžíce zakysané smetany
- podle potřeby sůl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci rozpálíme olej, vhodíme nakrájenou cibuli, osmahneme a přidáme hladkou mouku a karí koření. Usmažíme světlou jíšku. Jíšku zalijeme jedním litrem vody a dobře rozmícháme, aby se neudělaly hrudky. Přidáme masový bujon, může být z kostky i z vaničky, a dobře ho rozmícháme.
-
Rýži propláchneme a přidáme do vody, vše přivedeme k varu a necháme vařit přibližně 20 minut. Mezitím si rozšleháme vaječný žloutek v zakysané smetaně. Po 20 minutách polévku stáhneme z ohně a přidáme do ní žloutkovo-smetanovou směs. Dobře ji rozmícháme, a tím polévku zjemníme. Podle chuti ji můžeme dosolit.
