Chuť podtrhne špetka šafránu
Španělé jsou temperamentní lidé a takové jsou i jejich pokrmy. Intenzivní chuť je dosažena především kořením a aromatickými bylinkami. Mořské plody, ryby, ale i hovězí, skopové a drůbeží maso, všechny možné druhy zeleniny a ovoce, to vše je tu čerstvé a dokonale upravené.
Uvařeno podle receptu Tomáše Šnajdra z Kolína
Ingredience
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 větší rajče
- 60 ml olivového oleje
- 200 ml bílého vína
- 400 g rybího masa (treska)
- 2 bobkové listy
- 1 malý hrnek rýže
- 12 slávek
- 12 velkých krevet
- sůl a pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Očistíme mrkev a spolu s rajčetem ji nakrájíme na malé kostičky. V hrnci se silným dnem rozehřejeme olej a cibuli se zeleninou na něm orestujeme (asi 2 minuty). Zalijeme bílým vínem a necháme přejít varem.
-
Nyní do hrnce přidáme rybu, bobkový list a rýži, vše zalijeme asi 600 ml vody a na mírném ohni vaříme přibližně 10 minut.
-
Do hrnce přisypeme propláchnuté slávky a vaříme dalších 10 minut. Nakonec do polévky vložíme krevety a ještě 5 minut povaříme. Podle chuti osolíme a opepříme.
Tip redakce
Čerstvé slávky je nutné několikrát důkladně proprat ve studené vodě, ty, které jsou otevřené, se musí vyhodit. Vaříme pouze ty, které mají lasturu uzavřenou. Po uvaření se naopak zbavíme všech mušlí, které se při vaření neotevřely. Jsou mrtvé a spolu s rozbitými patří do odpadu.