Gnocchi si můžeme snadno připravit doma.
Kateřina Gajová, Brno
Ingredience
- 1 středně velký lilek
- cca 300 ml pasírovaná rajčata
- černé olivy
- 150 ml bílé víno
- 200-250 g mozzarella
- olivový olej
- čerstvá bazalka a petrželka
- sůl
- 1-2 ks menší cuketa
- 2 stroužky česnek
- 3 uvařené brambory
- cca 200 g semolina (krupice)
Doba přípravy
Počet porcí
4
Orientační cena
50 Kč
Postup přípravy
-
Na olivovém oleji osmahneme špetku chilli, nasekaný česnek, na kostky nakrájený lilek a cukety. Zalijeme vínem a necháme vyvařit, poté přidáme pasírovaná rajčata, na kolečka nebo půlky nakrájené olivy, sůl a trochu vody. Necháme vařit na mírném plameni 10-15 minut.
-
Mezitím rozmačkáme vidličkou brambory a smícháme se semolinou a lžičkou soli. Hněteme, dokud nezískáme pružné a nelepivé těsto. Vyválíme z něj válečky tlusté 1 cm a nakrájíme na malé špalíky. Můžeme na nich pomocí vidličky udělat vzorování, ale není nutné. V hrnci přivedeme vodu k varu a gnocchi uvaříme - jsou hotové, když vyplavou na povrch.
-
Uvařené gnocchi scedíme a promícháme s připravenou omáčkou. Přidáme nasekanou petržel a natrhanou bazalku a nakonec natrhanou mozzarellu. Podáváme pokapané olivovým olejem.