Zelné závitky
Fotogalerie:

Zelné závitky

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Mleté maso se dá zpracovávat na tisíc způsobů. Mám ho vždy k dispozici v mrazáku. Stačí jen rozmrazit v mikrovlnce a můžu začít vařit.
Beáta Petelíková, Mokropsy

Ingredience

  • 8 listů z hlávky zelí hlávkové
  • 8 plátků šunka
  • 500 g maso mleté
  • 1 žemle
  • 1 vejce
  • 80 g špek
  • 2 stroužky česnek
  • dle chuti sůl
  • dle chuti pepř
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olej
  • 50 ml kečup
  • 1 kostka bujón zeleninový
  • 1 lžíce mouka hladká
  • 1 lžíce cukr pískový

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

115 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Žemli nakrájíme na malé kostičky a zalijeme trochou vody. Necháme nabobtnat. Přidáme mleté maso, vejce, nadrobno nasekaný špek, rozetřené stroužky česneku, mletý pepř a sůl. Vše důkladně promícháme a nakonec z masové směsi vytvoříme osm stejně velkých válečků. Zelné listy spaříme v horké vodě a vyřízneme prostřední košťál.
  2. krok2 Na každý list položíme plátek šunky a váleček masa, zabalíme a převážeme nití. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přilijeme kečup, 250 ml vody, přidáme zeleninový bujon a promícháme. Do omáčky vložíme připravené závitky. Dusíme asi 20 minut.
  3. krok3 Závitky vyndáme a omáčku zahustíme moukou rozšlehanou v hrnku vody. Krátce povaříme, podle chuti osladíme a přisolíme. Závitky vrátíme do omáčky. Podáváme s rýží nebo vařenými brambory.

Pošli recept! 10/2009 (16.9.2009)


Zpět na článek: Zelné závitky
Zpět na článek: Zelné závitky
Zpět na článek: Zelné závitky
Zpět na článek: Zelné závitky
Tisknout