Poněkud netradiční
pochoutka, která
zaručeně překvapí opravdu vynikající
a osvěžující chutí.
Drahomíra Králová,
Jindřichův Hradec
Ingredience
- 100 g lučina
- 100 g niva
- sůl a pepř podle chuti
- 3 hruška
- 1 hrst ořechy vlašské
- trochu citronová šťáva
- máta na ozdobu
Doba přípravy
Počet porcí
6
Orientační cena
60 Kč
Postup přípravy
-
Nivu nastrouháme na jemném struhadle a prošleháme s lučinou. Pokud je směs příliš hustá, můžeme ji trochu rozředit mlékem. Dochutíme solí a nejlépe čerstvě namletým pepřem.
-
Vlašské ořechy nasekáme, část vmícháme do sýrové směsi a část ponecháme.
-
Hrušky omyjeme, podélně rozkrojíme a lžičkou opatrně odstraníme jádřince. Zespodu hrušku lehce seřízneme, aby dobře stála.
-
Horní stranu hrušky potřeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Naplníme směsí, posypeme ořechy a ozdobíme snítkami čerstvé máty. Podáváme vychlazené.
TIP: Lučinu můžeš nahradit sýrem typu ricotta. Jestli máš doma čerstvé bylinky, nasekej je a přidej do sýrové náplně. Výborný je např. medvědí česnek. Podávej se skleničkou vychlazeného bílého vína.