Ze všech ryb mám nejraději pstruha. Jeho maso provoněné bylinkami je opravdová lahůdka, které se nikdy nepřejím.
A je to zdravé!
Lenka Frolíková, Vráž
Ingredience
- 2 pstruzi
- čerstvé bylinky
- 1 stroužek česnek
- 2 lžíce olej olivový
- pepř
- sůl
- 1 citrón
- 1 limetka
- 200 ml víno bílé
- 400 g zelenina mražená
- 200 g máslo
Doba přípravy
Počet porcí
2
Orientační cena
100 Kč
Postup přípravy
-
Máslo smícháme s nasekanými bylinkami, osolíme a opepříme dle chuti. Zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout v lednici. Zbytek bylinek necháme v celku a uděláme dva malé svazečky. Důkladně opláchnutý citron a limetu nakrájíme na čtvrtky. Česnek oloupeme, utřeme a smícháme se dvěma lžícemi olivového oleje, s pepřem, solí a vše promícháme.
-
Rybám naplníme máslem vymazaná bříška svazkem bylinek, kusem citronu a limetky. Do pekáčku naskládáme ryby bříškem dolů, obložíme zbytky bylinek s citrusy. Naplněné pstruhy potřeme česnekovou směsí a navrch položíme malé kousky másla. Nakonec zalijeme trochou vody a vína.
Vložíme do rozehřáté trouby, nejdřív na chvilku lehce zakryté alobalem. -
Po 20 minutách alobal sundáme, podlijeme zbytkem vína a (průběžně potíráme) dopečeme dozlatova.
Hned po vytažení z trouby z ryb vyndáme bylinky a citrony, které lehce vymačkáme do šťávy v pekáči. -
Upečené pstruhy hned podáváme s vařenou zeleninou a kouskem vlastního domácího bylinkového másla.