Polenta s česnekovým chilli olejem
Fotogalerie:

Polenta s česnekovým chilli olejem

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha
Podle receptu 
Šárky Piskáčkové z Krnova

Ingredience

  • POLENTA:
  • 500  ml mléka
  • 500  ml horké vody
  • 180  g polenty
  • 60  g másla
  • sůl
  • drcený černý pepř
  • ČESNEKOVÝ CHILLI OLEJ:
  • 170  ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička zbavená semínek a nasekaná
  • 1 lžíce najemno nastrouhané kůry z biocitronu
  • sůl a pepř
  • NA OZDOBU:
  • 100  g rukoly
  • 1 citron

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Mléko spolu s vodou nalijeme do velkého rendlíku a přivedeme k varu. Pak tenkým pramínkem za stálého míchání vsypeme polentu, kterou neustále prošleháváme metlou, aby se nevytvořily hrudky.

  2. Teplotu snížíme a vaříme tak dlouho, dokud se polenta nezačne oddělovat od stěn nádoby. Nakonec vmícháme máslo, sůl a pepř.

  3. Hotovou polentu vlijeme na pečicí papír, rozhrneme plochým nožem na obdélník 20 x 30 cm a v chladu necháme ztuhnout 40 minut. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekaný česnek, chilli papričku, citronovou kůru a dusíme přibližně 4 minuty.

  4. Pak osolíme, opepříme a dáme stranou zchladnout na pokojovou teplotu.

  5. Polentu nakrájíme na dvoucentimetrové plátky, které potřeme olivovým olejem a v nepřilnavé pánvi opékáme asi 2–3 minuty z každé strany dozlatova a dokřupava.

  6. Polentu naaranžujeme na talíř, zakapeme česnekovým chilli olejem a podáváme s rukolou a kouskem citronu.

Pošli recept! 3/2019 (4.2.2019)


Zpět na článek: Polenta s česnekovým chilli olejem
Tisknout