Chřestová polévka
Fotogalerie:

Chřestová polévka

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Alena Chvátalová, Rakovník

Ingredience

  • 1 svazek bílého chřestu
  • 1/2 svazku zeleného chřestu
  • 1 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 150 ml 33% smetany
  • trocha soli a cukru
  • 50 ml bílého vína
  • trocha nahrubo mletého růžového pepře

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

130 Kč

Postup přípravy

  1. Chřest opláchneme a odlomíme dřevnaté konce. Bílý chřest oloupeme celý. U zeleného chřestu jen spodní polovinu. Bílý chřest nakrájíme na kousky. Zelený svážeme do dvou svazků přírodním provázkem.

  2. Vývar přivedeme k varu, vložíme oba chřesty a povaříme asi pět minut. Pak vyjmeme zelený chřest a odložíme.

  3. Ve větším hrnci rozpustíme máslo, na kterém zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem s bílým chřestem a rozšleháme metlou. Na mírném plameni za častého míchání 10 minut provaříme.

  4. Polévku dochutíme solí, cukrem a bílým vínem. Ještě jednou necháme přejít varem, pak ji sejmeme z plotny a zašleháme smetanu.

  5. Polévku rozdělíme do talířů a každou porci ozdobíme několika výhonky zeleného chřestu. Posypeme nasekanou petrželkou a rozdrceným růžovým pepřem a podáváme.

Pošli recept! 4/2017 (9.3.2017)

Tisknout