Hodí se jako teplé pohoštění k vínku nebo také jako příloha ke grilovanému masu.
Petr Papež, Teplice
Ingredience
- 2 kg syrových brambor
- trocha olivového oleje
- podle chuti koření na grilovanou zeleninu
- 1 větší snítka rozmarýnu
- několik snítek tymiánu
- podle potřeby olivový olej
- 1. dip:
- 3 stroužky česneku
- nať ze 2 cibulek
- 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 2 lžíce zakysané smetany
- podle chuti sůl
- 2. dip:
- 1 masité rajče
- 1/2 okurky hadovky
- 10 snítek citronové pažitky (nebo 1/2 svazku klasické pažitky)
- 200 ml bílého jogurtu
- podle potřeby sůl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Brambory dobře omyjeme, osušíme (neloupeme) a nakrájíme na plátky. Plech lehce potřeme olejem a rozložíme na něj vedle sebe plátky brambor. Posypeme kořením a bylinkami. Nakonec znovu lehce pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby přibližně na 25 minut při teplotě 250 °C dozlatova.
-
2. Zatím připravíme dipy. Na ten tvarohový nastrouháme do mísy oloupané stroužky česneku, přisypeme pokrájenou cibulkovou nať a vmícháme tvaroh se smetanou. Podle chuti osolíme.
-
3. Na jogurtový pokrájíme rajče i okurku na kostičky a v misce je smícháme s nasekanou pažitkou a jogurtem. Nakonec podle chuti osolíme. Ještě teplé bramborové lupínky podáváme s připravenými dipy, do kterých se výborně hodí nasekaný čerstvý kopr.