Pečené bramborové lupínky s bylinkami a dipy
Fotogalerie:

Pečené bramborové lupínky s bylinkami a dipy

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Hodí se jako teplé pohoštění k vínku nebo také jako příloha ke grilovanému masu.

Petr Papež, Teplice

Ingredience

  • 2 kg syrových brambor
  • trocha olivového oleje
  • podle chuti koření na grilovanou zeleninu
  • 1 větší snítka rozmarýnu
  • několik snítek tymiánu
  • podle potřeby olivový olej
  • 1. dip:
  • 3 stroužky česneku
  • nať ze 2 cibulek
  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • podle chuti sůl
  • 2. dip:
  • 1 masité rajče
  • 1/2 okurky hadovky
  • 10 snítek citronové pažitky (nebo 1/2 svazku klasické pažitky)
  • 200 ml bílého jogurtu
  • podle potřeby sůl

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. 1. Brambory dobře omyjeme, osušíme (neloupeme) a nakrájíme na plátky. Plech lehce potřeme olejem a rozložíme na něj vedle sebe plátky brambor. Posypeme kořením a bylinkami. Nakonec znovu lehce pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby přibližně na 25 minut při teplotě 250°C dozlatova. 

  2. 2. Zatím připravíme dipy. Na ten tvarohový nastrouháme do mísy oloupané stroužky česneku, přisypeme pokrájenou cibulkovou nať a vmícháme tvaroh se smetanou. Podle chuti osolíme. 

  3. 3. Na jogurtový pokrájíme rajče i okurku na kostičky a v misce je smícháme s nasekanou pažitkou a jogurtem. Nakonec podle chuti osolíme. Ještě teplé bramborové lupínky podáváme s připravenými dipy, do kterých se výborně hodí nasekaný čerstvý kopr.


Pošli recept! - Speciál - Brambory (14.9.2015)

Tisknout