Zapečená čekanka
Fotogalerie:

Zapečená čekanka

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Čekanku jsme u nás bohužel zatím nedokázali dostatečně ocenit, přitom je chutná a velmi zdravá.

Magda Brodská, Liberec

Ingredience

  • 4 čekankové puky
  • 2 plátky tavený sýr
  • 50 g ementál
  • 2 lžíce máslo
  • 2 lžíce hladká mouka
  • 150 ml mléko
  • sůl podle chuti
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 hrst nasekaná pažitka
  • 4 plátky šunka

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Čekankové puky omyjeme a vykrojíme z nich hořký střed. Pak je vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 5 minut. Scedíme a necháme pořádně okapat. 

  2. krok2

    V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání postupně přiléváme studené mléko, až vznikne hladký bešamel. Ochutíme ho solí a muškátovým oříškem. Přidáme plátkový tavený sýr a nastrouhaný ementál a necháme rozpustit. Povaříme 5 minut, pořád mícháme. Nakonec vsypeme nasekanou pažitku nebo petrželku a odstavíme. 

  3. krok3

    Okapané puky zabalíme do plátků šunky a vložíme do zapékací misky vymazané máslem. Zalijeme připravenou směsí a zapékáme v předehřáté troubě na 200 °C, dokud povrch nezačne zlátnout (asi 30 minut). Podáváme s vařeným bramborem nebo s bagetkou.


Pošli recept! 3/2015 (4.2.2015)

Tisknout