Luštěniny jsou důležitým zdrojem rostlinných bílkovin.
Alice Voborníková, Pardubice
Ingredience
- 150 g syrová čočka
- 80 g brambory
- 1 cibule
- 1 vejce
- strouhanka dle potřeby
- 2 lžičky majoránka
- trocha soli a pepře
- 1 stroužek česnek
- 125 ml bílý jogurt
- 1/2 ks citron
- 1 hrst pažitka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Čočku namočíme do vody minimálně na hodinu, pokud je to možné, tak raději přes noc. Poté ji uvaříme doměkka a osolíme. Mezitím oloupeme a nasekáme cibuli, syrovou bramboru oloupeme a nastrouháme na jemné straně struhadla.
-
Uvařenou čočku slijeme a rozmačkáme na kaši. Přidáme bramboru, cibuli, vajíčko, pepř, majoránku a rozmačkaný stroužek česneku. Směs podle chuti osolíme a podle potřeby zahustíme strouhankou.
-
Tvoříme karbanátky, které rozložíme na plech s pečicím papírem. Pečeme asi 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
-
Připravíme si jogurtovou omáčku. Vymačkáme šťávu z půlky citronu a vmícháme ji do ogurtu, dochutíme solí a pepřem a přidáme nadrobno nakrájenou pažitku.
-
Čočkové karbanátky můžeme podávat s bramborovou kaší nebo jako zdravý karbanátek v celozrnné housce přelitý jogurtovou omáčkou a doplněný čerstvou zeleninou.