Čočkové karbanátky
Fotogalerie:

Čočkové karbanátky

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Luštěniny jsou důležitým zdrojem rostlinných bílkovin.

Alice Voborníková, Pardubice

Ingredience

  • 150 g syrová čočka
  • 80 g brambory
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • strouhanka dle potřeby
  • 2 lžičky majoránka
  • trocha soli a pepře
  • 1 stroužek česnek
  • 125 ml bílý jogurt
  • 1/2 ks citron
  • 1 hrst pažitka

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

45 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Čočku namočíme do vody minimálně na hodinu, pokud je to možné, tak raději přes noc. Poté ji uvaříme doměkka a osolíme. Mezitím oloupeme a nasekáme cibuli, syrovou bramboru oloupeme a nastrouháme na jemné straně struhadla.

  2. krok2

    Uvařenou čočku slijeme a rozmačkáme na kaši. Přidáme bramboru, cibuli, vajíčko, pepř, majoránku a rozmačkaný stroužek česneku. Směs podle chuti osolíme a podle potřeby zahustíme strouhankou.

  3. krok3

    Tvoříme karbanátky, které rozložíme na plech s pečicím papírem. Pečeme asi 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

  4. Připravíme si jogurtovou omáčku. Vymačkáme šťávu z půlky citronu a vmícháme ji do ogurtu, dochutíme solí a pepřem a přidáme nadrobno nakrájenou pažitku.

  5. Čočkové karbanátky můžeme podávat s bramborovou kaší nebo jako zdravý karbanátek v celozrnné housce přelitý jogurtovou omáčkou a doplněný čerstvou zeleninou.

Pošli recept! 2/2015 (3.1.2015)

Tisknout