Květákový nákyp se sýrovou čepicí
Fotogalerie:

Květákový nákyp se sýrovou čepicí

Jana Bartečková

Pelhřimov

Při nákupu dbáme na to, aby měl květák pevné bílé růžice bez otlaků a aby listy nebyly povadlé.

Jana Bartečková, Pelhřimov

Ingredience

  • 1 květák
  • 150 g šunka
  • 190 g zakysaná smetana
  • 3 vejce
  • 50 g máslo
  • 20 g hladká mouka
  • 120 ml mléko
  • 50 g parmazán
  • trocha soli a pepře

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Květák očistíme, zbavíme košťálu a povaříme v osolené vodě 10–12 minut. Potom ho necháme okapat, zchladnout a rozebereme ho na růžičky.

  2. Šunku nakrájíme najemno. Zakysanou smetanu vyšleháme s jedním vejcem a zamícháme do ní šunku, osolíme a opepříme.

  3. krok3

    Zapékací mísu vymažeme tukem, dáme do ní polovinu smetany, na ni rozložíme polovinu květákových růžiček. Pokryjeme zbytkem zakysané smetany a vtlačíme do ní druhou polovinu květáku.

  4. krok4

    V pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přidáme mléko, dobře rozšleháme a povaříme asi 5 minut, stáhneme z ohně. Do lehce vychladlé omáčky vmícháme 2 žloutky a nastrouhaný parmazán. Ze dvou bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do omáčky. Směsí přelijeme květák v misce a dáme zapéct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme asi 35 minut.

Tip redakce

Místo květáku použij do nákypu brokolici. Omáčku dochuť špetkou muškátového květu.

Pošli recept! 6/2014 (16.5.2014)


Zpět na článek: Květákový nákyp se sýrovou čepicí
Zpět na článek: Květákový nákyp se sýrovou čepicí
Zpět na článek: Květákový nákyp se sýrovou čepicí
Zpět na článek: Květákový nákyp se sýrovou čepicí
Tisknout