Dokonce i našim mlsným dětem chutnaly tyto luštěninové karbanátky mnohem víc než klasické masové.
Erika Kostková, Most
Ingredience
- Karbanátky:
- 280 g vařená čočka
- 8 lžic strouhanka
- 6 stroužků česnek
- 1 lžíce římský kmín
- 1 lžička sušené chilli papričky
- sůl a pepř podle chuti
- 160 g vlašské ořechy
- 160 ml olivový olej
- 1 vejce
- Omáčka:
- 200 ml bílý jogurt
- 1 kyselá okurka
- 1 stroužek česnek
- trocha soli a čerstvě mletého pepře
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Čočku přes noc namočíme do vody, druhý den vaříme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme.
-
Do mixéru dáme strouhanku, česnek, kmín, chilli, sůl, pepř a smícháme. Vsypeme jádra vlašských ořechů a rozmixujeme najemno. Přidáme studenou čočku, osm lžic olivového oleje a nahrubo rozmixujeme. Nakonec vmícháme celé vejce. Z hmoty vytvarujeme karbanátky.
-
Zbývající olej zahřejeme na nepřilnavé pánvi a karbanátky opékáme z každé strany 6–8 minut dohněda a dokřupava. Hotové karbanátky dáme okapat na papírovou utěrku.
-
Nakládanou kyselou okurku nakrájíme najemno, česnek oloupeme a též najemno nakrájíme nebo prolisujeme. Oboje vmícháme do jogurtu a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
-
Karbanátek podáváme v celozrnné housce s oblohou a jogurtovou omáčkou jako zdravý hamburger.