Čočkové karbanátky
Fotogalerie:

Čočkové karbanátky

Erika Kostková

Most

Dokonce i našim mlsným dětem chutnaly tyto luštěninové karbanátky mnohem víc než klasické masové.
  

Erika Kostková, Most

Ingredience

  • Karbanátky:
  • 280 g vařená čočka
  • 8 lžic strouhanka
  • 6 stroužků česnek
  • 1 lžíce římský kmín
  • 1 lžička sušené chilli papričky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 160 g vlašské ořechy
  • 160 ml olivový olej
  • 1 vejce
  • Omáčka:
  • 200 ml bílý jogurt
  • 1 kyselá okurka
  • 1 stroužek česnek
  • trocha soli a čerstvě mletého pepře

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

65 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Čočku přes noc namočíme do vody, druhý den vaříme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme.

  2. Do mixéru dáme strouhanku, česnek, kmín, chilli, sůl, pepř a smícháme. Vsypeme jádra vlašských ořechů a rozmixujeme najemno. Přidáme studenou čočku, osm lžic olivového oleje a nahrubo rozmixujeme. Nakonec vmícháme celé vejce. Z hmoty vytvarujeme karbanátky.

  3. krok3

    Zbývající olej zahřejeme na nepřilnavé pánvi a  karbanátky opékáme z každé strany 6–8 minut dohněda a dokřupava. Hotové karbanátky dáme okapat na papírovou utěrku.

  4. krok4

    Nakládanou kyselou okurku nakrájíme najemno, česnek oloupeme a též najemno nakrájíme nebo prolisujeme. Oboje vmícháme do jogurtu a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

  5. Karbanátek  podáváme v celozrnné housce s oblohou a jogurtovou omáčkou jako zdravý hamburger.

Pošli recept! 3/2014 (10.2.2014)

Tisknout