Blanšírovaná kapusta s hranolky
Fotogalerie:

Blanšírovaná kapusta s hranolky

Terezie Vachová
Terezie Vachová
Praha 6 - Břevnov
Šťavnatá podzimní zelenina v netradiční úpravě.

Ingredience

  • 1 malá kapusta
  • 6 ks brambory
  • olej
  • dijonská hořčice
  • med
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • citronová šťáva

Doba přípravy

Počet porcí

2

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky, osolíme, omastíme olejem a dáme péct do horkovzdušné trouby na 200 °C na cca 30 - 40 minut (podle velikosti hranolek). V průběhu pečení 2x zamícháme, obrátíme.
  2. krok2 Kapustu rozebereme na jednotlivé listy (použijeme i ty zelené vnější) a vyřízneme z nich košťál.
  3. krok3 Připravíme si dostatečně velký hrnec s vroucí osolenou vodou a vedle mísu s ledovou vodou (ideálně i s kostkami ledu). Listy kapusty postupně vhazujeme do vroucí vody, necháme je velmi krátce změknout (maximálně 1 minutu). Pak je vyjmeme a ihned vhodíme do mísy se studenou vodou, aby schladly. Poté je pečlivě osušíme a odkládáme stranou. Při tomto postupu kapusta hezky změkne a přitom si zachová krásnou čerstvou zelenou barvu.
  4. krok4 Osušené listy kapusty nakrájíme na proužky a pečlivě promícháme s předem připravenou zálivkou. Zálivku připravíme z oleje, hořčice, medu, trochy citronové šťávy, soli a pepře (poměr ingrediencí dle chuti). Podáváme s hranolky. Případně lze doplnit ještě i vypečenými plátky slaniny.
Tisknout