Díky zdravé alternativě oblíbeného českého dezertu můžu mlsat bez výčitek!
Lucie Blahová, Slavičín
Ingredience
- 200 g celozrnná mouka
- lžíce med
- 2 vejce
- 2 lžíce máslo
- mléko dle potřeby
- 1/2 sáčku kypřící prášek
- 400 g strouhaná jablka
- 250 g měkký tvaroh
- 1 lžička mletá skořice
- 1 lžíce rozinky
- 2 lžíce sušené švestky
Doba přípravy
Počet porcí
10
Orientační cena
70 Kč
Postup přípravy
-
Celozrnnou mouku smícháme s medem, máslem, vejci a práškem do pečiva. Do těsta postupně přidáváme mléko, tak aby mělo správnou konzistenci, musí být hladké, vláčné, ale nesmí lepit. Poté si těsto rozdělíme na dvě poloviny.
-
Jednu polovinu těsta rozválíme do podlouhlého oválu, na který rovnoměrně navrstvíme nastrouhaná jablka posypaná skořicí. Poté plát zavineme a opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
-
Druhou polovinu těsta rovněž rozválíme a na náplň použijeme tvaroh smíchaný s rozinkami a na menší kousky pokrájenými sušenými švestkami. Podle chuti můžeme přidat med. Závin srolujeme a přidáme na plech. Před pečením můžeme těsto potřít rozšlehaným vejcem.
-
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.
Tip: Pro sladší variantu můžeme náplň s jablky přisladit tmavým třtinovým cukrem.