Celozrnný závin
Fotogalerie:

Celozrnný závin

Lucie Blahová
Lucie Blahová
Slavičín
Díky zdravé alternativě oblíbeného českého dezertu můžu mlsat bez výčitek!            
Lucie Blahová, Slavičín 

Ingredience

  • 200 g celozrnná mouka
  • lžíce med
  • 2 vejce
  • 2 lžíce máslo
  • mléko dle potřeby
  • 1/2 sáčku kypřící prášek
  • 400 g strouhaná jablka
  • 250 g měkký tvaroh
  • 1 lžička mletá skořice
  • 1 lžíce rozinky
  • 2 lžíce sušené švestky

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Celozrnnou mouku smícháme s medem, máslem, vejci a práškem do pečiva. Do těsta postupně přidáváme mléko, tak aby mělo správnou konzistenci, musí být hladké, vláčné, ale nesmí lepit. Poté si těsto rozdělíme na dvě poloviny.  


  2. Jednu polovinu těsta rozválíme do podlouhlého oválu, na který rovnoměrně navrstvíme nastrouhaná jablka posypaná skořicí. Poté plát zavineme a opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Druhou polovinu těsta rovněž rozválíme a na náplň použijeme tvaroh smíchaný s rozinkami a na menší kousky pokrájenými sušenými švestkami. Podle chuti můžeme přidat med. Závin srolujeme a přidáme na plech. Před pečením můžeme těsto potřít rozšlehaným vejcem. 

  4. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

    Tip: Pro sladší variantu můžeme náplň s jablky přisladit tmavým třtinovým cukrem.

Tisknout