Lilek plněný hlívou
Fotogalerie:

Lilek plněný hlívou

Tereza Smrčková

Praha
Výborné jídlo pro celou rodinu. Lilek je prý bohatý na vitamin B a hlíva snižuje hladinu cholesterolu.
Tereza Smrčková, Praha

Ingredience

  • 200 g hlíva ústřičná
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks paprika
  • 1 ks pórek
  • 1 ks lilek
  • sůl podle chuti
  • podle potřebyr maso mleté

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

150 Kč

Postup přípravy

  1. Pórek omyjeme a nakrájíme najemno. Papriku omyjeme‚ zbavíme jádřince se semínky‚ oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Mrkev očistíme‚ případně oškrábeme‚ vyndáme střed a nakrájíme rovněž na malé kousky. Hlívu očistíme‚ nakrájíme na malé kousky a vše promícháme.
  2. Lilek omyjeme‚ rozkrojíme podélně na půlku a krátce namočíme do osolené vody. Mezitím zeleninu s hlívou promícháme s mletým masem.
  3. Vnitřek lilku s jadýrky vydlabeme a do takto připravené vaničky vložíme připravenou masovo-zeleninovou směs. Zbytek směsi rozložíme na plech vedle lilku.
  4. Pečeme v troubě přibližně 20–30 minut při teplotě mezi 150–200 °C (podle typu trouby). Jídlo je hotové, když je povrch směsi krásně zlatavý.
  5. Lilek podáváme buď samotný s chlebem, nebo nejlépe s vařenými či pečenými brambory.

    TIP: Lilek nakládáme před úpravou do osolené vody, aby nebyl hořký. Sůl z něj totiž odvede hořkou šťávu. Před pečením ho můžeme pokapat pár kapkami oleje, aby se nevysušil.

Pošli recept! - Speciál - Žijeme zdravě (30.9.2010)

Tisknout