Cuketové plátky s nivou a tofu
Fotogalerie:

Cuketové plátky s nivou a tofu

Růžena Marečková

Dobříš
Cuketu u nás můžeme na sto způsobů. Tenhle se sýrovou variací je velmi jemný. Často ho připravuji jako dietnější večeři.
Růžena Marečková, Dobříš

Ingredience

  • 2 cuketa
  • špetka sůl
  • 200 g niva
  • 200 g tofu
  • 2 lžíce olej olivový
  • 1 lžička česnek sušený
  • 1 cibule
  • 4 rajčátka cherry

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Cukety omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky asi 1/2 cm široké. Plátky rozložíme na papírovou utěrku a lehce osolíme. Počkáme, než pustí přebytečnou šťávu.
  2. krok2 Sýry nivu i tofu nakrájíme na obdélníky silné asi 5 mm.
  3. krok3 Zapékací mísu potřeme olivovým olejem a vložíme do ní řadu cuketových plátků. Na ně dáme sýr nivu, pak znovu cukety a nakonec sýr tofu. Tak pokračujeme až do vyčerpání všech surovin.
  4. Připravené cukety pokapeme zbylým olivovým olejem a vložíme do elektrické trouby vyhřáté na 200 °C, kde je zapékáme 20–25 minut.
  5. Na talíři ozdobíme cibulí a cherry rajčaty. Podáváme teplé s bílým pečivem nebo s francouzskou bagetou.
     
    TIP: Tofu je sýr vyrobený ze sóji. Je pro náš organizmus velmi zdravý. Obsahuje vápník, hořčík a železo. Navíc má málo tuků a téměř žádný cholesterol.

Pošli recept! 9/2010 (11.8.2010)

Tisknout