Hustá špenátová polévka
Fotogalerie:

Hustá špenátová polévka

Jana Holá

Trutnov
U nás jsou naštěstí jídla se špenátem velmi oblíbená. I tato polévka.
Jana Holá, Trutnov

Ingredience

  • 1 balení špenát mražený
  • 1 lžíce máslo
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česnek
  • 1 lžíce mouka hladká
  • 3 žloutek
  • 1 hrnek smetana
  • dle chuti sůl
  • špetka pepř
  • na ozdobu řeřicha
  • dle chuti chléb opečený

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Mražený špenát necháme rozmrazit a s trochou vody ho za občasného míchání přivedeme k varu.
  2. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a zaprášíme moukou.
  3. Hotovou jíšku vložíme ke špenátu, přidáme žloutky, zalijeme 1,5 l studené vody a vaříme asi 10 minut.
  4. Přilijeme smetanu a polévku dochutíme podle potřeby solí a pepřem.
  5. Nakonec ještě uvařenou polévku rozmixujeme ponorným mixérem.
  6. Polévku dozdobíme například čerstvou řeřichou, kterou můžeme doma pěstovat po celý rok. Podáváme s kostičkami opečeného chleba.
     
    TIP: Smetanu můžeme nahradit zakysanou smetanou.
    Mražený špenát můžeme zaměnit za čerstvý.
    Na ochucení polévky se výborně hodí strouhaný muškátový oříšek.

Pošli recept! - Speciál - Domácí polévky (24.2.2010)

Tisknout