Celerová polévka
Fotogalerie:

Celerová polévka

Antonín Buchar

Praha
Celer je výtečné afrodiziakum a i v polévce udělá své.
Antonín Buchar, Praha

Ingredience

  • 200 g celer
  • 1 l vývar zeleninový
  • kousek máslo
  • 80 g mouka hladká
  • špetka muškátový oříšek
  • 100 ml mléko
  • 1 žloutek
  • špetka sůl
  • špetka pepř
  • dle chuti koření polévkové

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

25 Kč

Postup přípravy

  1. Celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Zalijeme je trochou vývaru a vaříme téměř doměkka. Dáváme však pozor, abychom celer nerozvařili.
  2. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Smícháme ji se špetkou muškátového oříšku a za neustálého prošlehávání metlou zalijeme zbylým vlažným vývarem.
  3. Potom polévku přivedeme k varu, vmícháme do ní odvar z celeru a vaříme zhruba 30 minut.
  4. Před koncem varu přilijeme víc než polovinu mléka, povaříme a pak polévku procedíme hustým sítem.
  5. Nakonec do ní vložíme uvařený celer, společně krátce povaříme a zjemníme jedním žloutkem rozmíchaným ve zbylém mléce.
  6. Hotovou polévku dochutíme solí, pepřem, případně polévkovým kořením.

Pošli recept! - Speciál - Domácí polévky (24.2.2010)


Zpět na článek: Celerová polévka
Tisknout