Špenátové lasagne
Fotogalerie:

Špenátové lasagne

Olga Řezníčková

Praha
Italská kuchyně patří k mým nejoblíbenějším. Lasagne zvládne opravdu každý.
Olga Řezníčková, Praha

Ingredience

  • 16 plátků lasagne
  • 1 špenát mražený
  • 3 stroužky česnek
  • špetka muškátový oříšek
  • 500 g sýr ricotta
  • 1 kelímek smetana zakysaná
  • 50 g parmezán
  • trocha mléko
  • 2 lžíce olej olivový
  • 1 cibule
  • 1 plechovka protlak rajčatový
  • 1 plechovka rajčata loupaná konzervovaná
  • špetka tymián
  • dle chuti sůl
  • dle chuti pepř
  • dle potřeby tuk na vymazání formy
  • 1 větvička tymián

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

200 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Špenát necháme rozmrazit a potom ho za stálého míchání pomalu přivedeme k varu. Přidáme prolisovaný česnek, špetku soli a necháme podusit zhruba 5 minut. Ke konci ještě přimícháme strouhaný muškátový oříšek. Do vychladlého špenátu přimícháme sýr ricotta, zakysanou smetanu a část strouhaného parmazánu. Všechno pořádně promícháme, dle potřeby můžeme zředit mlékem.
  2. krok2
    Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek, přidáme raj­čatový protlak a krá­jená rajčata. Dochu­tíme kořením a při­sypeme strouhaný parmazán. Na dno vymazaného pekáčku rozložíme plátky lasagní (takové, které se nepředvařují), potřeme je vrstvou špenátové směsi a opět navrstvíme těstoviny. Pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechnu špenátovou směs a těstoviny.
  3. Zakončíme vrstvou lasagní, na které důkladně rozetřeme rajčatovou směs. Špenátové lasagne pečeme ve  vyhřáté troubě při 200 °C asi  45 minut. Každou porci před podáváním ještě ozdobíme malou větvičkou čerstvého tymiánu.

Pošli recept! 2/2010 (13.1.2010)


Zpět na článek: Špenátové lasagne
Zpět na článek: Špenátové lasagne
Zpět na článek: Špenátové lasagne
Tisknout