Zapečený květák v bešamelové omáčce
Fotogalerie:

Zapečený květák v bešamelové omáčce

Lenka Daňková

Blansko
Chutnají nám hlavně zdravé zeleninové pokrmy.
Lenka Daňková, Blansko

Ingredience

  • 1 květák
  • 100 g šunka
  • 100 g sýr eidam
  • 2–3 vejce
  • 400 ml mléko
  • 40 g máslo
  • sůl
  • 2-3 lžíce hladká mouka
  • 1 lžička plnotučná hořčice
  • petrželelová nať
  • tuk na vymazání formy
  • strouhanka

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Květák rozebereme na růžičky‚ omyjeme a krátce povaříme do poloměkka. Dáme do zapékací misky, vymazané a vysypané strouhankou.
  2. Z másla a hladké mouky uděláme jíšku‚ zalijeme ji mlékem‚ dochutíme solí‚ hořčicí a petrželkou (popřípadě bazalkou či oreganem). Přidáme pokrájenou šunku a nastrouhaný sýr‚ 2–3 žloutky a nakonec tuhý sníh ušlehaný z 2–3 bílků.
  3. Směsí zalijeme květák a 35–40 minut necháme zapéct v troubě při 180 ˚C. Podáváme s bramborami.

Pošli recept! 3/2009 (11.2.2009)


Zpět na článek: Zapečený květák v bešamelové omáčce
Tisknout