Lehká polévka z řapíkatého celeru
Fotogalerie:

Lehká polévka z řapíkatého celeru

Gabriela Firstová

Praha
Řapíkatý celer má v mé kuchyni čestné místo pro svou příjemně kořeněnou chuť.
Gabriela Firstová, Praha

Ingredience

  • 200 g celer řapíkatý
  • 2 mrkev
  • 1 cibule
  • 3 cibulka jarní
  • 2 brambory
  • 2 lžíce máslo
  • 1 kostka bujón zeleninový
  • 1 lžička jíška instantní
  • sůl a pepř podle chuti

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Všechnu zeleninu důkladně opláchneme a očistíme. Cibuli a mrkev zbavíme slupek. Vše potom nakrájíme na stejně veliké dílky.
  2. krok2
    V hrnci na polévku rozpustíme máslo a zeleninu zlehka orestujeme. Hned jak začne vonět, zalijeme ji 1,5 l vody. Promícháme a vaříme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne.
  3. krok3
    Do polévky přidáme kostku zeleninového vývaru a teplotu snížíme na polovinu. 
  4. Polévku zahustíme jíškou a dochutíme dle vlastní potřeby pepřem a solí. 
  5. Pokračujeme ve varu ještě asi deset minut, aby se chuť jíšky vařením vytratila. 
  6. Hotovou polévku podáváme s čerstvým pečivem nebo s opečenými toasty.
    TIP: Polévku můžeš zjemnit kouskem másla nebo lžící smetany. Když přidáš hrst čerstvých bylinek, bude ještě víc vonět.

Pošli recept! 9/2011 (9.8.2011)

Tisknout