Jiří Otípka, Frýdek-Místek
Ingredience
- TĚSTO:
- 150 g hery
- 150 g sádla
- 2 vejce
- 500 g polohrubé mouky
- 100 ml mléka
- 50 g droždí
- trocha soli
- MASOVÁ NÁPLŇ:
- 750 g mletého bůčku
- 1 malé (340 g) neslazené mléko Tatra
- 2 lžíce vegety
- 4 natvrdo uvařená vejce
- NA POTŘENÍ A POSYPÁNÍ:
- 1 žloutek
- kmín, sezamové semínko, hrubá sůl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Těsto: V míse utřeme heru a sádlo s čerstvými vejci, postupně přidáváme mouku, mléko, kvasek a sůl. V případě potřeby dodáme trošku mléka, ale tak, aby těsto bylo tužší a šlo válet. Těsto rozdělíme na 2 části a dáme uležet na 2 hodiny do chladničky.
-
Masová náplň: na umletý bůček nalijeme mléko Tatra, přidáme vegetu, promícháme a dáme uležet do chladničky. Nejlépe je nechat náplň odležet jeden den, aby koření prostoupilo do celé masové hmoty.
-
Masový závin s vejci: z poloviny masové hmoty uděláme placku. Na ni položíme (za sebe) natvrdo uvařená vejce a vytvoříme šišku. Posypeme ji kmínem a v troubě při 180 °C pečeme 45 minut.
-
Závin v těstě: polovinu těsta rozválíme na plát asi 1 cm silný. Do něj zavineme zbylou polovinu masové hmoty. Závin potřeme žloutkem, posypeme kmínem, sezamovým semínkem a hrubou krystalickou solí. Pečeme při 180 °C asi 30 minut, až kůrka zhnědne.
-
Slánky: druhou část těsta rozválíme na placky asi 5 mm silné. Rádlem vykrájíme tyčinky, které potřeme žloutkem, posypeme kmínem, sezamem a solí. Pečeme při 180 °C asi 20 minut.