Tři jídla jednou ranou
Fotogalerie:

Tři jídla jednou ranou

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Jiří Otípka, Frýdek-Místek

Ingredience

  • TĚSTO:
  • 150 g hery
  • 150 g sádla
  • 2 vejce
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 ml mléka
  • 50 g droždí
  • trocha soli
  • MASOVÁ NÁPLŇ:
  • 750 g mletého bůčku
  • 1 malé (340 g) neslazené mléko Tatra
  • 2 lžíce vegety
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • NA POTŘENÍ A POSYPÁNÍ:
  • 1 žloutek
  • kmín, sezamové semínko, hrubá sůl

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

130 Kč

Postup přípravy

  1. Těsto: V míse utřeme heru a sádlo s čerstvými vejci, postupně přidáváme mouku, mléko, kvasek a sůl. V případě potřeby dodáme trošku mléka, ale tak, aby těsto bylo tužší a šlo válet. Těsto rozdělíme na 2 části a dáme uležet na 2 hodiny do chladničky.

  2. Masová náplň: na umletý bůček nalijeme mléko Tatra, přidáme vegetu, promícháme a dáme uležet do chladničky. Nejlépe je nechat náplň odležet jeden den, aby koření prostoupilo do celé masové hmoty.

  3. Masový závin s vejci: z poloviny masové hmoty uděláme placku. Na ni položíme (za sebe) natvrdo uvařená vejce a vytvoříme šišku. Posypeme ji kmínem a v troubě při 180 °C pečeme 45 minut.

  4. Závin v těstě: polovinu těsta rozválíme na plát asi 1 cm silný. Do něj zavineme zbylou polovinu masové hmoty. Závin potřeme žloutkem, posypeme kmínem, sezamovým semínkem a hrubou krystalickou solí. Pečeme při 180 °C asi 30 minut, až kůrka zhnědne.

  5. Slánky: druhou část těsta rozválíme na placky asi 5 mm silné. Rádlem vykrájíme tyčinky, které potřeme žloutkem, posypeme kmínem, sezamem a solí. Pečeme při 180 °C asi 20 minut.

Pošli recept! 6/2017 (5.5.2017)

Tisknout