Vejce zapečená se špenátem
Fotogalerie:

Vejce zapečená se špenátem

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

V této dobrotě můžeme zúročit úrodu ze zahrádky.


Jana Satorová, Sobáčov

Ingredience

  • 2 svazky špenátu
  • dle chuti sůl a pepř
  • 4 lžíce másla
  • 200 g hříbků nebo žampionů
  • podle chuti čerstvý tymián
  • 200 g slaniny
  • 2 velká rajčata
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • 100 g eidamu

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Špenát vložíme do vroucí vody a asi minutu jej vaříme. Pak jej scedíme a vymačkáme vodu. Nakonec jej nahrubo nasekáme, vložíme do máslem vymazané zapékací misky, osolíme a opepříme.

  2. Na másle v pánvi smažíme hříbky (žampiony) asi 5 minut doměkka. Přidáme čerstvý tymián a ještě chvíli prohřejeme. Pak směs navrstvíme na špenát.

  3. V pánvi dále nasucho opečeme slaninu nakrájenou na kostičky a navrstvíme ji na hříbky. Nahoru naklademe plátky rajčat.

  4. Směs přelijeme smetanou, znovu osolíme a opepříme. Na závěr vklepneme do mísy po jednom vejce, vše zasypeme strouhaným eidamem a pečeme zhruba 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Hotový pokrm podáváme s tmavým pečivem nebo opečeným toastem.

Tip redakce

Špenát se většinou vaří nebo dusí, ale podle mých zkušeností je nejlepší jej
připravovat v páře. Čerstvé listy zpracuj brzy, protože rychle vadnou.

Pošli recept! - Speciál - Velikonoce (22.3.2016)


Zpět na článek: Vejce zapečená se špenátem
Tisknout