V této dobrotě můžeme zúročit úrodu ze zahrádky.
Jana Satorová, Sobáčov
Ingredience
- 2 svazky špenátu
- dle chuti sůl a pepř
- 4 lžíce másla
- 200 g hříbků nebo žampionů
- podle chuti čerstvý tymián
- 200 g slaniny
- 2 velká rajčata
- 300 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- 100 g eidamu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Špenát vložíme do vroucí vody a asi minutu jej vaříme. Pak jej scedíme a vymačkáme vodu. Nakonec jej nahrubo nasekáme, vložíme do máslem vymazané zapékací misky, osolíme a opepříme.
-
Na másle v pánvi smažíme hříbky (žampiony) asi 5 minut doměkka. Přidáme čerstvý tymián a ještě chvíli prohřejeme. Pak směs navrstvíme na špenát.
-
V pánvi dále nasucho opečeme slaninu nakrájenou na kostičky a navrstvíme ji na hříbky. Nahoru naklademe plátky rajčat.
-
Směs přelijeme smetanou, znovu osolíme a opepříme. Na závěr vklepneme do mísy po jednom vejce, vše zasypeme strouhaným eidamem a pečeme zhruba 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Hotový pokrm podáváme s tmavým pečivem nebo opečeným toastem.
Tip redakce
Špenát se většinou vaří nebo dusí, ale podle mých zkušeností je nejlepší jej
připravovat v páře. Čerstvé listy zpracuj brzy, protože rychle vadnou.