V polévce mám nejraději pravé hřiby.
Irena Bílková, Pelhřimov
Ingredience
- Ingredience
- 1 mrkev
- 1/4 celer
- 1 petržel
- kousek pórek
- 1 lžíce máslo
- 2 stonky libeček
- 4 hříbky
- 1 vejce
- 1 kostka masox
- trocha sůl a kmín
- 2–3 lžíce hladká mouka
- trocha mléko
- na ozdobu petrželka
Doba přípravy
Počet porcí
5
Orientační cena
50 Kč
Postup přípravy
-
Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme na kostičky. Pórek nakrájíme na kolečka a všechnu zeleninu osmahneme na másle. Přilijeme 1,5 l studené vody, vložíme libeček a přivedeme k varu. Zatím očistíme houby a nakrájíme na malé kousky.
-
Jakmile se začne polévka vařit, vložíme houby, masox a ochutíme solí a kmínem.
-
Vejce rozšleháme v hrnečku s hladkou moukou a trochu rozředíme mlékem, aby vzniklo řidší těstíčko. Vaječnou zavářku po lžičkách vkládáme do vroucí polévky a necháme povařit zhruba 10–15 minut. Hotovou polévku ozdobíme nadrobno posekanou čerstvou petrželkou.