Celozrnné bylinkové rizoto
Fotogalerie:

Celozrnné bylinkové rizoto

Marta Blažková
Marta Blažková
Křenovice

Lehké rizoto vhodné jako hlavní jídlo nebo jako příloha k masu. Je velmi levné a nekalorické.

Marie Blažková, Křenovice

Ingredience

  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česnek
  • 1/2 citrón
  • 1 lžíce olivovový olej
  • 300 g přírodní rýže
  • 1 l kuřecí vývar
  • 1 lžička sušená majoránka
  • 1 lžička sušený tymián
  • 1 lžíce rajčatový protlak
  • 1 svazeček petrželka
  • dle chuti sůl a pepř
  • 50 g nastrouhaný parmazán
  • 1 lžíce máslo

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

75 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na proužky. Cibuli a česnek taky nakrájíme. Citron omyjeme, kůru  nastrouháme a šťávu vymačkáme.
  2. Na oleji podusíme pórek, cibuli a česnek. Přidáme rýži a krátce ji opečeme. Přilijeme 1/3 kuřecího vývaru s citronovou šťávou a kůrou, okořeníme a přidáme rajčatový protlak. Při nízké teplotě dusíme asi 25 minut.
  3. K rýži přilijeme zbytek vývaru, osolíme a ochutíme pepřem. Asi 30 minut zahříváme, až je rýže měkká, ale nerozvařená.
  4. V hotovém rizotu necháme rozpustit máslo, přidáme parmazán a podáváme.
Tisknout