Plněné žampiony se šunkou a sýrem
Fotogalerie:

Plněné žampiony se šunkou a sýrem

David Jílek

Praha
Milujeme houby, jakmile se trochu oteplí a začnou růst, vyrážíme do lesa. V zimě se musíme spokojit se žampiony.
David Jílek, Praha

Ingredience

  • 500 g čerstvé žampiony
  • 100 g krůtí šunka
  • 100 g tvrdý sýr
  • dle potřeby sušený česnek
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej olivový na potírání

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

75 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Žampiony zbavíme nohy a oloupeme vrchní slupku. Vnitřky osolíme a opepříme. Tvrdý sýr nastrouháme na jemné straně struhadla.
  2. krok2 Žampionové hlavy plníme směsí z nastrouhaného sýra a natrhané šunky. Vše pokapeme olivovým olejem a posypeme sušeným česnekem.
  3. Dáme zapéct do trouby na 200 °C asi 20 minut.
  4. TIP: Podáváme s tmavým pečivem na salátové obloze.

    Místo žampionů můžeme použít i jiné druhy větších jedlých kloboukovitých hub, které jsme si přinesli z lesa. Pokud se nám poštěstí, nasbíráme i žampiony, dáváme ale pozor, ať si zejména mladé kousky nespleteme se světlými muchomůrkami. Můžeme také narazit na jedovatý žampion záprašný, který poznáme podle toho, že pokud z něj kousek ulomíme, poraněné místo rychle zežloutne.

Pošli recept! - Speciál - Žijeme zdravě (30.9.2010)


Zpět na článek: Plněné žampiony se šunkou a sýrem
Zpět na článek: Plněné žampiony se šunkou a sýrem
Zpět na článek: Plněné žampiony se šunkou a sýrem
Tisknout